Nietolerancje pokarmowe należą do grupy niepożądanych reakcji organizmu występujących po spożyciu pokarmów. Reakcje te można podzielić na reakcje o podłożu immunologicznym – alergie pokarmowe, oraz nieimmunologicznym – nietolerancje pokarmowe.
Objawy nietolerancji pokarmowej mają charakter zdecydowanie bardziej dyskretny i przebiegają łagodnieją. Pierwsze objawy pojawiają się zwykle z pewnym opóźnieniem – nawet po kilku godzinach od spożycia danego produktu i mogą utrzymywać się przez kilka godzin aż do następnego dnia.
W przypadku alergii reakcja organizmu na spożycie uczulającego produktu jest natychmiastowa i następuje tuż po zjedzeniu nawet minimalnej ilości alergenu.
Testy pod kątem nietolerancji pokarmowych wykonane na biorezonansie Trikombin pozwalają ustalić nadwrażliwość pokarmową na konkretne produkty żywnościowe lub składniki pokarmowe.
W gabinecie NaturaClinic umożliwiamy dokładną diagnostykę pod kątem 80 różnych rodzajów możliwych nietolerancji bądź alergii pokarmowych.
Test na nietolerancję pokarmową obejmuje następującą diagnostykę:
- 1. Alergia
- 2. Nietolerancja
- 3. Histamina
- 4. Alergeny główne
- 5. Tuberkulinum
- 6. Mleko
- 7. Mleko owcze
- 8. Mleko kozie
- 9. Masło
- 10. Jogurt
- 11. Ser twardy
- 12. Ser miękki
- 13. Jajko
- 14. Żółtko jajka
- 15. Białko jajka
- 16. Kawa ziarnista
- 17. Czarna herbata
- 18. Piwo
- 19. Wino czerwone
- 20. Wino białe
- 21. Kurczak
- 22. Indyk
- 23. Wołowina
- 24. Wieprzowina
- 25. Jagnięcina
- 26. Tuńczyk
- 27. Pstrąg
- 28. Dorsz
- 29. Łosoś wędzony
- 30. Jabłko
- 31. Banan
- 32. Winogrono
- 33. Pomarańcza
- 34. Cytryna
- 35. Grejpfrut
- 36. Truskawka
- 37. Gruszka
- 38. Mieszanka melonów
- 39. Fruktoza
- 40. Ziemniaki
- 41. Marchew
- 42. Cebula
- 43. Czosnek
- 44. Ogórek
- 45. Pomidor
- 46. Papryka czerwona
- 47. Szparagi
- 48. Bakłażan
- 49. Kapusta
- 50. Koper włoski
- 51. Mieszanka selera
- 52. Pieczarki
- 53. Fasola zielona
- 54. Soczewica
- 55. Soczewica czerwona
- 56. Soja
- 57. Orzechy ziemne
- 58. Orzechy włoskie
- 59. Orzechy nerkowca
- 60. Migdały
- 61. Pestki słonecznika
- 62. Sezam
- 63. Orzech laskowy
- 64. Kolendra
- 65. Olej słonecznikowy
- 66. Olej z oliwek
- 67. Ocet balsamico
- 68. Musztarda
- 69. Cukier
- 70. Pszenica
- 71. Żyto
- 72. Ryż
- 73. Kukurydza
- 74. Owies
- 75. Sorgo
- 76. Orkisz
- 77. Gryka
- 78. Drożdże
- 79. Gluten
- 80. Miód